Koçluk ve 4. Boyut

Koçluk ve 4. Boyut

Kitap Özetleri: Koçluk ve 4. Boyut

Çağlar Çabuk

Elma – 2011 (1. Basım)

Zamanı 4. boyut olarak kabul edeli çok uzun zaman geçti. Koçluk ve 4. Boyut kitabında yazar Çağlar Çabuk, zaman içerisinde sürekli değiştiğimize değinen bir yolculukla koçluğu ele alıyor.

Bölümler

İlk bölüm olan “Koçluk Nedir, Ne Değildir?” noktasından başladığı kitabında daha ilk girişte bir koç ve müşterisinin karşılıklı diyaloğu ile açılışı yapıyor. Ardından koçluk ve bağlantılı diğer roller olan mentorluk, danışmanlık ve rehberlik karşılaştırmalarını paylaşıyor.

Koçlukla ilgili temel adımları ve araçları açıklarken yine ve sürekli koç-müşteri diyaloglarına yer veriyor. Bu sayede gerçek konuşmalar havasında bir hissiyat yaratıyor. Konuya yabancı olanlar için koçluk diyaloglarına biraz olsun aşinalık kazandırıyor.

Toplamda beş bölümde ele aldığı konunun sonraki üç bölümünde sırasıyla 4 Boyutlu Koçluk Modeli, 4. Boyutta Yolculuk ve 4 Boyutlu Koçluk Diyagramı başlıkları yer alıyor.

4 Boyutlu Koçluk Modelini ele aldığı ikinci bölümde koçluk sürecinde yer alan belirli tanımları 3 fiziksel boyut ve bir de zaman boyutuna bağlayan bir modeli açıklıyor. Hatta 5. boyut bile var dese de bence bu kısım biraz havada kalıyor.

4 Boyutlu Koçluk modeli ilkeleri olarak şunları ifade ediyor:

Gerçekçidir. Pratiktir. Diyalektiktir. 4 boyutludur. (Adı zaten 4 Boyutlu Koçluk olan bir modele ilke olarak “4 boyutludur” maddesini eklemesi bana pek anlamlı gelmese de demiş deyip geçiyorum.)

4. Boyutta Yolculuk kısmında yine koçluk diyalogları ile ilerliyor. Sonrasında Spektrum Analizi, mikado çöpleri, domino taşları ve yine spektrum sentezi gibi metaforlar kullanarak bölümü tamamlıyor.

4 Boyutlu Koçluk Diyagramı bölümünde 6 adımlık bir koçluk akışını anlatıyor. Bu akışta yer alan her bir adımın detaylarını açıklıyor.

5. bölüm olan son bölümü ise “Sorular, Sorunlar, Uygulamalar” kısmına ayırmış. Bu bölümde ele aldığı konular temel olarak koçluk almayı düşünen müşterilerin sıklıkla koçların karşısına çıkardığı konulardan oluşuyor. Bu konulara kısa kısa değinirken her biri için de bir iki soru paylaşmayı ihmal etmemiş. Bölümü ve kitabı yine bir koçluk diyaloğu ile bitiriyor.

Düşüncelerim

Göreceli olarak basit seviyede koçluk ve süreçlerini görebileceğiniz Koçluk ve 4. Boyut kitabı daha çok bütünsel bir bakış, değişik bir model ve biraz da koçluk diyalogları içeren, okuması kolay, hafif seviyede bir kitap diyebilirim. İşin derinine inmek isteyenler için çerez sayılır. Buna karşılık koçluğa ilgi duyanlar, farklı model ve değişik diyaloglar görmek isteyen yeni veya aday koçlar için farklılık katabilir.

Unutmayın, ister basit seviyede ister ileri uzmanlık seviyesinde, her kitap size mutlaka yeni bir şeyler katacaktır. Asla okumayı bırakmayın.

Köksal Gürkan

Profesyonel Koç, Eğitmen, PMP

Translate »