Doğru ve Etkili Konuşma Sanatı

Doğru ve Etkili Konuşma Sanatı

Kitap Özetleri: Doğru ve Etkili Konuşma Sanatı

Nazmi Şengezer

Kriter – 2009 (1. Basım)

İçinde insanın yer aldığı tüm çalışma alanlarının temelinde iletişim yatmaktadır. İletişimin temelinde ise konuşma önemli bir yere sahiptir.

Bu kitapta Nazmi Şengezer konuşmayı bir sanat gibi ele alarak güzel, doğru ve etkili bir konuşmanın zorunlu olduğu bir dünyada konuşmanın farklı kısımlarını detaylı ele alarak okuyuculara aktarmış.

İster proje yöneticisi olarak yönettiğim projelerde, ister koç olarak müşterilerimle yaptığım görüşmelerde isterse verdiğim eğitim veya yaptığım sunumlarda konuşmanın benim hayatımda ne kadar önemli bir noktada olduğunun farkındayım. İletişimin elbette birçok boyutu var. Yine de düzgün bir konuşma sayesinde hepsinde doğru ve etkili şekilde iletişim kurabileceğimi biliyorum.

Bölümler

Kitap kendine, konuşmaya ve dinleyiciye hâkimiyetin anlatıldığı giriş bölümünün dışında üç ana bölümden oluşuyor.

İlk bölümde okuma, yazma ve konuşma konuları ele alınıyor. Ancak daha çok konuşmanın unsurları detaylandırılıyor. Yazar konuşmayı konuşma unsurları ve konuşmacı unsurları olarak iki kısımda inceliyor. Konuşma unsurlarına bakıldığında altı ana unsurdan oluşan bir listeyi ele alıyor: Ses, Nefes, Telaffuz, Konuşma Dinamiği,  Sözcük Haznesi ve Üslup/Tarz.  Konuşmacı unsurlarında ise iyi bir konuşmacının temel özelliklerinden ve konuşmacının sesinin niteliklerinden bahsediyor.

İkinci bölümde konuşma eğitimine odaklanıyor. Nefes ve ses alıştırmaları, vurgu ve tonlama gibi konuların ardından cümle yapılarına değiniyor. Daha sonra konuşmada hız ve tartım konularını açıklayıp beden dili ile ilgili bilgiler paylaşıyor. Bu bölüm konuyla ilgili detaylı açıklama ve incelemelerle devam ediyor. Bölümün sonunda çok sayıda alıştırma referansı bulunuyor.

Üçüncü ve son bölümde konuşma türlerini anlatıyor. Karşılıklı Konuşma, Topluluk Karşısında Konuşma ve Toplantı Konuşması olarak üç bölümde listelediği türlerle ilgili detaylı açıklamaları bölüm içerisinde hazırlıksız konuşma, kutlama, açık oturum, seminer veya panel gibi daha birçok bir alt alan için ayrı ayrı açıklıyor.

Düşüncelerim

Bütünsel anlamda konuşmaya hâkim olması gereken veya bunu isteyenler için oldukça faydalı bir kaynak olduğunu içtenlikle söyleyebilirim.

Günümüzde “İstanbul Türkçesi” gibi bir adla anılan sade, güzel, tane tane ifadeler içeren gerçek dilimizin düzgün konuşulması bence çok önemli bir noktadır. Maalesef dijitalleşen dünyanın getirdiği asosyalleşme ve hızlı tüketimin sebep olduğu kısaltmalar dile oldukça darbe vuruyor.

Belki işiniz veya ilgi alanınız gereğiyle düzgün konuşmanız gerekebilir. Ancak bunların dışında da çevremizdeki herkesi düzgün ifadeler kullanması, doğru biçimde konuşması için teşvik etmeliyiz.

Dilinizi ne kadar doğru ve etkili kullanırsanız hayatınızı da o kadar doğru ve etkili yönetirsiniz. Doğru ve Etkili Konuşma Sanatı kitabı size bu açıdan değer katacaktır.

Köksal Gürkan

Profesyonel Koç, Eğitmen, PMP

Translate »