WBECS Pre-Summit 2021

WBECS Pre-Summit 2021 İzlenimlerim

WBECS, World Business and Executive Coaching Summit yani Dünya İş ve Yönetici Koçluğu Zirvesi’nin kısaltmasıdır. Dünyanın dört bir yanından koçlar, koçluğa ilgi duyanlar, yöneticiler, vb. onbinlerce kişinin katıldığı çok büyük bir zirve düzenliyorlar. Öyle ki, organizasyonun kendi CEO’su bile var. WBECS Pre-Summit 2021 ise ön organizasyon olarak ücretsiz sunulan ancak yine de kapsamlı bir zirvedir.

Profesyonel Koç olarak hayatını sürdüren bir kişinin sürekli kendini geliştirmesi gerekir. Bunu sadece Türkiye sınırları içinde ve kendi çevresinde yapmak bakış açısını sınırlandırabilir. Mümkün olan durumlarda dünya genelinde olup bitenleri takip etmek, dünya liderlerinden öğrenmek ve yine dünyanın dört bir yanından koçlarla iletişime geçerek trendleri takip etmek kişinin vizyonunu genişletecektir.

Kendi adıma pandeminin bana kattığı artılardan birisi olarak WBECS’e düzenli katılmaya çalışıyorum. Yine pandemi sayesinde tamamen dijital ortama taşınmasından dolayı, oturduğum yerden bu fırsatı yakalayabildim.

Bu yıl 11.si yapılan zirvenin ücretsiz kısmına katıldım. Kısa süre sonra başlayacak ücretli ikinci kısmını da merakla bekliyorum.

Bu arada zirve demişken, öyle alışkın olduğunuz tarzda 1 veya 2 günlük zirve değil…

Geçen yıl katıldığım WBECS Pre-Summit 2020 ile ilgili izlenimlerimi aşağıdaki yazımdan inceleyebilirsiniz. WBECS Pre-Summit 2020’nin en beğenilen 10 videosuna dair bilgileri de bulabilirsiniz.

Zirve Yapısı

Zirve iki bölümden oluşuyor:

İlk bölüm WBECS Pre-Summit 2021 olarak geçiyor. Burası ücretsiz olarak sunulan kısım ve o bile 3 hafta sürüyor. Hatta oryantasyon kısmını da katarsak bu süre 4 hafta oluyor. Bu yıl 39 oturum vardı. Sadece ikisi veya üçüne canlı katılamadım ama onları da sonradan kayıttan izledim. Yine Pre-summit kapsamında her oturumdan sonra bir de bir koç tarafından yönetilen, benim yorumumla “Uygulamada Ustalaşma” olarak çevirebileceğim, IM yani Implementation Mastery oturumları gerçekleştiriliyor. Onlarda da anlatımlı oturumun içeriği hakkında katılımcılar birbirleriyle fikir alışverişinde bulunarak daha iyi bir öğrenme fırsatı yakalayabiliyorlar.

Standart oturum dili İngilizce olmakla beraber, IM oturumlarında kimi zaman 10 farklı dilde gruplar olabiliyor. Ama maalesef Türkçe bunlardan birisi değil. Yine de ileride olması için ben de girişimde bulunmak istiyorum.

İkinci bölüm olan asıl zirve ise 10 ay sürüyor.

WBECS Pre-Summit 2021 süresi 3 hafta, WBECS Summit 2021 süresi ise 10 ay…

Söylerken dile kolay geliyor. Ama hadi sadece 2 günlük bir zirve düzenlemeyi deneyin de göreyim!

Ben proje yönetimi konusunda bir zirvede program yöneticisi olarak rol aldım. Daha sonra da 4 yıl ekip mentorluğu yaptım. Dolayısıyla işin mutfağı hakkında az da olsa fikir sahibiyim. İşin böylesi boyutunun dünya çapında bir ağda olması inanılmaz.

2021 yılı zirvesi 22 Temmuz’da başlayacak. Katılmak ve kayıt yaptırmak isteyenler aşağıdaki linkten erişip kayıt yaptırabilirler.

WBECS 2021

WBECS Pre-Summit 2021 - 1

Pre-Summit

Ön bilgilendirmenin hemen ardından belirteyim ki, bu yazımda esasen zirvenin ilk bölümü olan Pre-summit hakkındaki izlenimlerimi paylaşacağım.

Öncelikle WBECS Pre-Summit 2021 1 Haziran’da başladı ve 17 Haziran’da bitti. Toplamda 39 farklı oturumda 50’ye yakın konuşmacıyı izleme/dinleme fırsatını buldum.

WBECS Pre-Summit 2021 - 2

Oturumlar Amerika saati ile 9:00, 13:00 ve 17:00 olarak gerçekleştiriliyor. Bu da Türkiye saatiyle ise 16:00, 20:00 ve 00:00 oluyor.. Her biri temelde 45 dakikalık oturumlar olarak planlanmış. Ancak kimi zaman biraz uzayan sohbetle 50-55 dakikayı bulanlar da oldu.

IM (Implementation Mastery) oturumları takip eden saat başında, ortalama en az 8-10 farklı grupta gerçekleşiyordu. IM kayıtları ayrıca yapılan bir işlem olduğundan ona zamanında kayıt yaptırmazsanız yer bulamayabilirsiniz. Bu yıl on farklı dilde IM oturumu planlanmıştı.

Normal oturumlar kaydediliyor. Genelde de takip eden hafta sonu kayıtlar paylaşılıyor. Kaçıranlar böylece tekrar izleme şansına sahip olabiliyordu. Yayınlar da 72 saat süreyle açık olarak kalıyordu. Geçen yıl hemen ertesi gün paylaşıyorlar ve 48 saat hak veriyorlardı. İyi mi oldu, kötü mü oldu bilemiyorum ama bu yıl bu tarz bir değişiklik yapmışlar.

Tüm oturumlar Zoom üzerinden webinar modunda gerçekleşti. Linkler zaten sitede olmakla birlikte, kayıtlı mailinize düzenli bildirimler de hatırlatma olarak geliyordu. Dolayısıyla unutma veya gözden kaçırma gibi bir durumunuz olmaz.

WBECS Community

Bu yıl bir de ilk defa Community platformunu açtılar. Altyapısı Facebook gibi görünen bir platform olmuş. Her bir oturum için soru sorma, bilgi alışverişinde bulunma, konuşmacıyla diyaloğa geçebilme gibi şansları yakalayabiliyorsunuz. Oturum kayıtlarının videolarını da ilgili oturum sayfasından paylaşıyorlar.

Community içerisinde çeşitli ilgi grupları, farklı uzmanlıklar, hatta yerel veya global iş fırsatları gibi çok sayıda bölüm bulunuyor. Pre-summit ve Summit erişim hakları Community sayfaları içerisinde yetkilendirilmiş. Erişim hakkınız ne kadarsa o kadarına erişebiliyorsunuz.

Summit kaydını yaptıranlar Pre-summit’i kaçırmış olsa bile geriye dönük olarak erişip izleyebiliyor. Hatta slaytlara bile erişebiliyor. Ama maalesef sadece Pre-summit olunca zamanında izlerseniz izliyorsunuz, yoksa kaçırıyorsunuz.

WBECS Pre-Summit 2021 En Beğenilenler Listesi

Pre-summit bittikten sonra katılımcıların anket oylarına göre en beğenilen ilk on konuşma netleştiriliyor. Sonra genele açık olarak sitede paylaşılıyor. İstediğiniz zaman izleme şansına sahip oluyorsunuz. Aşağıdaki linkten erişerek bahsettiğim bu yılın en beğenilen 10 videosunu izleyebilirsiniz.

https://wbecs.com/wbecs2021/

WBECS Pre Summit 2021 - 3

En beğenilen 10 oturum listesinde bazı konuşmacıları ve konu başlıklarını görebilirsiniz. Değerlendirmeler her oturumun sonunda standart anketler aracılığıyla, doğrudan binlerce katılımcının anketi doldurup puanlamasıyla gerçekleşiyor. İlk 10’da bu değerlendirme puanlarına göre seçiliyor.

Maalesef beni etkileyenlerin bazıları bu listede maalesef yer almıyor. Örneğin, Nihar Chhaya, Erica Dhawan, Yannick Jacob, Marie Incontrera, Senka Holzer, Tali Sharot, Peter Bregnan & Howie Jacobsen gibi konuşmacılar ve paylaştıkları konular benim için çok değerliydi. Ama sonuçta hepsi inanılmaz değerli sunumlar ve her birinin ayrı katkısı var.

Oturumların bazıları doğrudan konu anlatımı gibiyken birkaçı deneyim paylaşımı şeklindeydi. Birden fazla konuşmacının yer aldığı oturumlar da vardı. Ama klasik süreçten farklı olarak “canlı koçluk seansı” paylaşımları yapılıyor. Doğal olarak bunlar bu zirvelerin en çok ilgi çeken konuları olmuştur. Ben de bu canlı koçluk seanslarını yeni teknikler edinmek, farklı bir süreci gözlemlemek, yabancıların yaklaşımlarını öğrenmek gibi fırsatlar olarak görüyorum.

Farklı oturumlardaki sunumlardan yeni teknikleri öğrenmek, Türkiye’de kullanılmayanları kendi koçluğuma uyarlamak da yeni fırsat olarak karşıma gelen değişiklik imkânlardan biriydi. Yapabilirsem zaman içinde belki bazı oturumlara özel ayrı değerlendirme yazıları yazarım.

WBECS Pre-Summit 2021 Konuşmalarından Beğendiklerim

WBECS Pre-Summit 2021 konuşmacılarını tek tek değerlendirmek gerçekten çok uzun bir süreç olurdu. Bu paylaşım da yazıdan çok bir mini kitap içeriğine dönüşebilirdi. İlk 10’u zaten görebiliyorsunuz. Hem onlardan hem de orada paylaşılmayanlardan beğendiklerim arasından birkaçını paylaşayım:

Martin Seligman:

Pozitif Psikolojinin kurucusu kabul edilen bir üstadı canlı dinlemek gerçek bir ayrıcalıktı. PERMA başlığı üzerinden birçok bilgi paylaştı. İlk 10’nun içinde yer aldığından videosunu izleyebilme şansınız var.

Nir Eyal:

“Indistractable” yani “Dikkati Dağılmaz” şeklinde çevirebileceğimiz bir içerik paylaştı. Ggünümüzün en büyük dertlerinden bir tanesine değindiği konuşması yine ilk 10’da yer alıyor.

Carole Gascale:

Maalesef ilk 10’da yer almadığı için en beğenilenler listesinde yer almadı. Bu yüzden summit kaydını yaptırmayanların izleyemeyeceği konuşmasında takımlar için motivasyon üzerine bir içerik paylaştı. “4 Characteristics” (4 karakteristik) ve “9 Intrinsic Motivators” (9 içsel motivatör) üzerine oluşturduğu tanımlar harikaydı.

Erica Dhawan:

En temel konulardan birisi olan Beden Dili kavramının “Dijital Beden Dili” olarak anlattı. Aynı isimdeki kitabından referansla bilgiler paylaştı. Bunlar kimi zaman çok bildik kimi zaman dikkat çekici ve sıra dışıydı.

Nihar Chhaya:

Doğrudan uygulamaya yönelik ve deneyime dayalı paylaşımlarıyla koçların hemen uygulayabilecekleri çözümleri sunması oldukça etkiliydi.

Yannick Jacob:

Yannick Jacob varoluşçu yaklaşımla koçluk üzerine sunum yaptı. Sunumuna “Tanrıya inanıyor musun” gibi bir koçluk sorusundan başlayan sıra dışı bir akışı paylaştı. Ulaştığı yer ise inanılmazdı. Başlangıçta bakış açısını kökünden değiştirecek oldukça uçuk bir noktadan başladı. Ancak sonradan tamamen ayakları yere basan bir yaklaşıma döndüğünü söylemeliyim.

Summit:

15 Temmuz’da oryantasyon sunumu ve 22 Temmuz’da ilk oturumu ile 11. WBECS Summit 2021 çok yakında başlayacak. Zirve 10 ay sürecek. Bazıları Pre-summit konuşmacısı bazılarıysa sadece Summit konuşmacısı olan pek çok kişinin paylaşımlarıyla gerçekleşecek. Pre-summit’ten farklı olarak daha fazla sayıda canlı koçluk seansı yer alacak.

Katılmak veya detayları görmek için aşağıdaki linki kullanabilirsiniz.

WBECS 2021

WBECS Pre-Summit 2021 Genel Değerlendirmesi:

Tamamen ücretsiz olan WBECS Pre-Summit 2021 için kendi profilimde kayıt linkini zamanı geldikçe paylaşıyorum. Bu sayede tek başıma değil başkalarının da bu fırsattan yararlanması için elimden geleni yapıyorum. Diğer taraftan, benim gibi kendini geliştirmek isteyen başkaları olursa diyerek katkı sağlamaya çalışıyorum.

Bu fırsattan yararlanabilmek için en önemli kriter İngilizce bilmek, çünkü tüm oturumlar İngilizce olarak gerçekleştiriliyor. Altyazı, çeviri veya farklı dil şimdilik yok. Martin Seligman’ın oturumunda ilk defa konuşmayı anlık İngilizce altyazıya çeviren bir deneme yapıldı. Ancak altyazılar ileride eklense bile yine İngilizce diye düşünmek gerekir.

Bana farklı bilgiler, bakış açıları ve değerli katkılar sağlayan bu organizasyonu takip etmeye devam edeceğim. Şimdi sırada 10 ay sürecek Summit var.

Gelecek yıl zamanı geldiğinde sizlerin de bu deneyimi yaşayabilmeniz için sosyal medya hesaplarımdan yine hatırlatma yapacağım. Takip eder veya takipte kalırsanız bu tip fırsatları sizler de yakalayabilirsiniz.

Köksal Gürkan

Profesyonel Koç, Eğitmen, PMP

Translate »