Hobiler

Hobilerinize ne kadar zaman ayırıyorsunuz?

Klasik bir yaşam sürecinde sürekli bir koşturmacanın içinde yer alırız. Hayatımız işimiz ve evimiz arasında bir mekik dokuma ile geçer. Arasında nadiren bir dinlenme veya tatil fırsatı yaratabilirsek mutlu oluruz. Hobiler ise sıklıkla göz ardı edilir veya unutulur.

Peki, bu süreçte siz hobilerinize ne kadar zaman ayırıyorsunuz?

Hatta bir adım daha ileri gidelim:

Hobiniz var mı?

Sürekli koşturmaca içinde geçen hayatımızda farklı bir şey yapmak isteriz. İlk yaptığımız kişisel gelişim, eğitim üzerine olur ki genellikle bunların da odağı hep işle alâkalıdır.

İş, koşturma derken kişi, kendini düşünmeyi unutup ruhunu farklı yollarla beslemesi gerektiğini fark etmeyebilir. Yıllar içinde yorgun düşen ruh ve bedenle ne yapacağını bilemediği bir durumla karşı karşıya kalabilir.

Yapılan kimi araştırmalar sonucunda emekliliği gelen kimi kişilerin boşluğa düştüğü, tekrar çalışamadığı için ve ne yapacağını bilemediği için hayattan bezip kısa sürede ömrünün sonuna geldiği tespit edilmiştir.

Eğer hayatınıza ve kendinize değer veriyorsanız, öncelikle hayatın karmaşasından kısa süreli kaçışların sizi daha zinde tutacağını fark etmeniz gerekir. İşte bu kaçışlar sizin ilgi alanlarınıza yönelik olmalıdır. Bu sayede zevk alabileceğiniz, uğraşırken diğer konuları unutup ruhunuzu besleyebileceğiniz bir zaman dilimi yaratsın.

Hobi konularınız ilgi alanlarınıza, maddi imkânlarınıza, ayırabileceğiniz zamana, sahip olduğunuz ortama ve desteğe bağlı olarak değişebilir.

Hobilerinizin birçok kritere bağlı olarak hayatınıza girer. Bu kriterler sizin değerleriniz, maddi imkânlarınız, kaynaklara ulaşılabilirliğiniz, sahip olduğunuz zamanınız olabilir.

Hobi Koçluğu öncelikle sizin değerleriniz, ilgi alanlarınız, imkânlarınız ve benzeri detayları ortaya çıkarır. Sizin kendi adınıza en ideal seçimleri yapmanızı sağlar. Ardından da bu seçimlerinize bağlı olarak en uygun fırsatları nasıl yakalayabileceğinize odaklanır.

Her şey para demek değildir. Aynı zamanda her hobi size uymayabilir. Hobiler arasında bulduğunuz veya istediğinizi bütçenize uydurmak, size ve bütçenize uyanı bulmak, sonra bunlara doğru ve anlamlı bir zaman ayırmak burada önem kazanıyor.

Bazen şartlarınız gereği doğru hobiler, yeterli para ve ayıracak zaman olabilir. Ancak ortam müsait olmayınca hobiniz yine geri planda kalabilir. Bunun çözümü de birden fazla hobi sahibi olmaktır.

Piyasada bu konuda bir koçluk desteği bulunmaması genelde yukarıda bahsettiğim farklı odaklanmadan kaynaklı bakış açısıdır. Koçlar da doğal olarak gelen talebe göre kendilerini şekillendirmektedir.

Kendi adıma yıllar içinde çok sayıda hobi ile ilgilendim. Birini yapamadığım zaman diğerine odaklandım. Ama her zaman kendime alternatif kaçış yolları yaratmayı bildim. Üstelik yıllar içinde geliştirdiğim bir felsefe ile “para vererek yaptığım hobilerimden para kazanmaya” başladım.

Hobi Koçu olarak hobi edinme, sürdürme, doğru ve yeterli zaman ayırma, alternatifler geliştirme, olabildiğince ücretsiz fırsatlar yaratma gibi süreçleri sizinle birlikte ve sizin için çalışmak isterim.

Hobilerinize odaklanmanız kadar bunlara bağımlı olmamanızı, hobiden günlük hayata ve işe hızlıca dönüş yapabilmenizi konuşuruz. Hatta belki ileride hobinizi işiniz haline getirip para kazanmanızı sağlayacak detayları da ele alırız.

İsterseniz çevrenize “Benim Hobi Koçum var!” diyerek hava atabileceğiniz sıra dışı, ama bir o kadar da faydalı bir uygulama fırsatını kaçırmayın.

Gelin birlikte hayatın keyifli taraflarına birlikte odaklanalım.

Not:

Fotoğraf benim hobilerimden birisi olan Perküsyon (Vurmalı Çalgılar) konusunda, 2007 yılından bir konserden alıntıdır.

Latin Perküsyon eğitmenliğim ve Perküsyon çalışması ile takım bütünlüğü sağlama üzerine çalışmaları da bir başka konuda ele alırım.

Köksal Gürkan

Profesyonel Koç, Eğitmen, PMP

Translate »