PMI 2019’da 50. yılını kutlarken Global Konferansı sırasında yeni logosunu paylaştı ve beraberinde yepyeni ikonlarla eşleştirdiği kavramları “Proje Ekonomisi” başlığı altında tanıttı.
PMI yeni logosu aşağıda görüldüğü şekilde değişti.
Hatırlatma için eski logoyu da buraya ekleyelim:
Proje Ekonomisi kavramı ve beraberinde gelen ikonlar ise global konferansta çekilen aşağıdaki fotoğrafta görülebilir.
Proje Ekonomisinin Bir Parçası Olun
Dünyanın – ve nasıl çalıştığımızın – sürekli geliştiğini biliyoruz. Sürekli gelişen teknolojik gelişmelerin akışı sayesinde, kuruluşlar sadece işin doğasını değil, nasıl yapıldığını da yeniden düşünmelidir. Gelecekte gelişmek için neyin gerekli olduğunu biliyoruz.
Ve bunu siz olmadan yapamayız.
PMI web sitesinde de Proje Ekonomisi kavramına dair aşağıdaki sayfayı oluşturdu.
https://www.pmi.org/the-project-economy
Proje Ekonomisi, insanların fikirleri gerçeğe dönüştürmek için ihtiyaç duydukları beceri ve yeteneklere sahip olduğu bir ekonomidir. Kuruluşların, projelerin başarılı bir şekilde tamamlanması, ürünlerin teslim edilmesi ve değer akışlarına uyum sağlayarak paydaşlara değer sağladığı yerdir. Ve bu girişimlerin hepsi finansal ve toplumsal değer sağlar.
(Güncelleme Notu: PMI tarafından yayınlanan video artık aktif olmadığından linki kaldırılmıştır.)
Bu açıklamalardan sonra gelelim yeni logo ve ikonların anlamlarına…
İkonlar
Yeni Logoda yer alan ikonların anlamları aşağıda görülebilir.
Burada yer alan “Değişim” ikonu, diğerlerinden farklı olarak, sadece logoda kullanılabilmektedir. Farklı yerde kullanılamaz.
Kendi logosunda kullandığı ikonlara bakarak PMI’ın Projeler için öncelik verdiği kavramların İşbirliği, Kararlılık ve Değişim olduğu açıkça görülmektedir.
Aslında burada gizli bir detay daha bulunmaktadır:
“P” harfi her ne kadar “Proje” olarak geçse de “Program” ve “Portfolyo” da aynı harfle başlar ve logo ile onlar da kapsama alınmış gibi görünüyor.
Paylaşılan diğer ikonlar 8 farklı şekilden oluşmaktadır. Değişim ikonu da dâhil olmak üzere toplamda 9 ikon bulunmaktadır. Her birinin anlamı aşağıda açıklanmıştır.
Değişim (Change):
Bozulma yeni bir şey değildir; o bir sabittir. Gezinmeyi öğrenmek, büyümemizin doğasındadır ve sürekli gelişmemiz için bizi zorlar. Büyük zorluklar geri vermede daha fazla memnuniyet getirmektedir.
İşbirliği (Collaboration):
Yalnız yapamayız. İster iş arkadaşı, ister müşteri, ister şirket veya isterse kâr amacı gütmeyen bir kuruluş ile ortaklık olsun, her birimiz masaya benzersiz bir şey getiririz. Ve birlikte çalıştığımızda daha da güçleniriz.
Yenilik / İnovasyon (Innovation):
Yeni fikirler. Yeni ürünler. Sürekli dönüşüm, yeni sorunların üstesinden gelmemize ve yeni çözümler bulmamıza yardımcı olmaktadır. Dünyanın tek bedene uymadığını biliyoruz. Sürekli ilerlemek ve tüm dünyada yaşamı daha iyi hale getirmek için her gün günlük şeylere yeni bakış açıları kazandırıyoruz.
Büyüme / Gelişme (Growth):
Değişim ve dönüşüm, alışkın olmadığımız zamanlarda bile, ilerlemeyi teşvik eder. Beceri gelişimi ya da örgütsel genişleme olsun, büyüme ekonomimize yeni fırsatlar getirir ve daha büyük faydaya katkıda bulunur.
Kararlılık (Determination):
Bazen projeler plana göre gider. Çoğu zaman, gitmez. Herhangi bir projeyi tamamlamak ve dünyada fark yaratan sonuçları başarılı bir şekilde sunmak için azim gerekir.
Takım Çalışması (Teamwork):
Projeler insanlar tarafından teslim edilir, ancak kazanan projeler takımlar tarafından teslim edilir. Proje teslimi, takım oyuncularına ve herhangi bir projeye katma değer sağlayan insanlara dayanarak takımı daha da güçlendirir.
Vizyon (Vision):
Bu alışılmadık olma anlamına gelebilir. Yeni zorlukları çözmek için yeni fikirler bulmak anlamına gelebilir. Perspektif, büyük resmi görmek ve gelecek nesiller için sürdürülebilir olan şimdiye ait çözümler üretme yeteneği ile ilgilidir.
Çıktılar / Sonuçlar (Outcomes):
Sadece süreçleri değil, tüm dünyadaki projelerin toplum üzerindeki olumlu etkilerini de kutluyoruz. Her seferinde bir proje ile dünyayı, daha iyiye doğru, değiştiriyoruz.
Topluluk (Community):
Dünyamızın bir parçası olan insanlar, onu bugün olduğu gibi yapar. Topluluğumuz en değerli varlıklarımızdan biridir. Dünyayı daha iyi bir yer yapmak için bize katılmak isteyen herkese hoş geldin diyerek kutlarız ve devam etmesini sağlarız.
PMI CHAPTER LOGOLARI
PMI Global 4 ikon içeren logosu temel alınmak koşuluyla dünya çapında her chapter kendine özel bir logo tasarlayacaktır. Burada referans alınacak önemli detay, Değişim ikonu dışındakilerin sabit kalması ve chapter logosunda Değişim ikonu yerine özel logo ikonu kullanılmasıdır. Bildirilen bir kural da Değişim ikonu yerine getirilecek özel ikonun değişim ikonu ile aynı renkte (mor) olması şartıdır.
Değişiklik öncesinde kullanılan PMI Türkiye Chapter logosu aşağıdakidir.
Bu logo yeniden tasarlanmış ve PMI Global standartlarına uygun şekilde yenilenmiştir.
Güncelleme sonrasında aktif kullanılan PMI Türkiye Yeni Logoları da aşağıdadır.
Yeni gelişmeler ve haberler için takipte kalın.
Köksal Gürkan
Profesyonel Koç, Eğitmen, PMP