SEO Uyumlu Makale Hazırlama Kuralları

SEO Uyumlu Makale Hazırlama Kuralları

Blogunuzda veya web sayfanızda yayınlamak üzere yazacağınız makaleler için size yön vermek üzere hazırlanmış SEO uyumlu makale hazırlama kuralları, dikkat etmeniz gereken önemli bilgiler içermektedir. Kurallara uygun yazılar hazırladığınız takdirde makaleleriniz daha fazla takipçi bulacaktır.

SEO Nedir?

İngilizce “Search Engine Optimization” kelimesinin baş harflerinden oluşan bu kısaltma “Arama Motoru Optimizasyonu” olarak Türkçe’ye çevrilmiştir. İç ve Dış SEO olmak üzere ikiye ayrılır. Dış SEO kabaca anlatımıyla farklı sitelerden referans linkler alma yöntemiyle olur. İç SEO ise en basit tarifiyle, belirli anahtar kelimeler kullanmak suretiyle makalemizin arama motorlarında yapılan aramalarda daha kolay bulunmasını sağlamayı amaçlayan bir yöntemdir.

Bu yazıda İç SEO ağırlıklı bir yaklaşım ele alınacaktır.

SEO Uyumlu Makale Hazırlama

SEO Uyumlu Makale Hazırlama

SEO uyumlu makale hazırlama özünde basit bir kaç kritik kurala dayanır:

1.Yazdığınız makale olabildiğince özgün olmalıdır. Yani kopya içerik veya yüksek oranda alıntı olmamalıdır. Mutlaka içerikle ilgili ön araştırma yapılmalıdır.

2.Makaleniz ilk olarak hedeflediğiniz sitede yayınlanmalı ve mümkünse başka bir web sitesinde paylaşılmamalıdır.

3.Makale içeriğini hazırlarken SEO ile ilgili teknik kurallara uyulmalıdır.

SEO ile İlgili Teknik Bilgiler

Metin yazımına geçmeden önce metinlerinizi kurgularken SEO ile ilgili bazı teknik bilgileri her zaman dikkate almanız gerekir. Bu sayede SEO uyumlu makale içeriğinizi olması gerektiği gibi hazırlayabilirsiniz.

  • Kesinlikle başka içeriklerden kopyala-yapıştır yapmadan, olabildiğince özgün yazılar yazılmalıdır.
  • Mutlaka içerikle ilgili kapsamlı ön araştırma yapılmalıdır.
  • Yazılar eğer belirli bir zamana yetiştirilecekse kesinlikle hedeflenen teslim tarihinden en az 3-5 gün önce tamamlanmış olmalıdır.
  • Yazı içeriği ile ilgili ideal anahtar kelime seçimi yapılmalıdır.
  • Makalenin web sitesindeki adresi kesinlikle anahtar kelimeyi içermeli, başlıkla uyumlu ve kısa olmalıdır.
  • Belirlenen anahtar kelime muhakkak başlıkta bulunmalı ve başlık 5-6 kelimeden fazla olmamalıdır.
  • SEO uyumlu makale başlığı yazının içeriğini verecek şekilde olabildiğince çarpıcı ve dikkat çekici olmalıdır.
  • Giriş cümlesinde muhakkak anahtar kelime yer almalı ve 160 ila 250 karakter arasında olmalıdır.
  • Cümlelerin uzunluğu 20 kelimeyi geçmemeli, sade ve mümkünse bir çocuğun anlayabileceği netlikte olmalıdır.
  • Paragraflar 150 kelimeyi geçmemelidir.
  • Maksimum 300 kelimede bir alt başlığa geçilmelidir.
  • Yazılarda en az 2 alt başlık bulunmalıdır.
  • Her 100 kelime için (başlıklar dâhil) anahtar kelime 2-3 kez geçmelidir. Yani %2-3 oranında anahtar kelime kullanılmalıdır.
  • En az bir alt başlıkta anahtar kelime kullanılmalıdır.
  • Anahtar kelimeler ek almadan kullanılmalı, ekli hali mümkün olduğunca kullanılmamalıdır. (Örnek: anahtar kelimeniz değil anahtar kelime)
  • Yazı içerisindeki anahtar kelimeler kalın olarak gösterilmelidir.
  • Makalelerin uzunluğu mümkün olduğunca ortalama 400-500 kelimenin altına düşmemelidir.
  • SEO uyumlu makale içerisinde en az bir tane görsel kullanılmalıdır.
  • Kullanılacak görseller kesinlikle yazı içeriğine uygun ve özgün olmalıdır. Google aramalarından seçilecekse bile ilk çıkan jenerik örneklerden olmamalıdır. Ayrıca telif sorunu da yaratmamalıdır.
  • Kullanılan görseller anahtar kelimelere göre isimlendirilmelidir. ALT açıklamaları da yine anahtar kelimelere göre yapılmalıdır.
  • Görsellerin boyutları çok büyük olmamalıdır ki kolayca yüklenebilsin. Yüksek olursa açılamayan görsel yüzünden okuyucu sayfada kalmadan hemen çıkabilir.

Anahtar Kelime Seçimi

SEO Anahtar Kelime Seçimi

Okuyucuların ilgisini çeken içerikleri tespit edebilmek için keywordtool.io sayfasından yararlanabilirsiniz. Sayfada bulunan arama kısmına yazınızın anahtar kelimesini yazıp arattığınızda aşağıda listelenecek anahtar kelime listesi size yeterince fikir verecektir. Seçiminizi bu kelimelerden referans alarak yaparsanız aramalarda üst sıralarda yer almanız kolaylaşır.

Seçeceğiniz anahtar kelime kesinlikle hedef sitede (ki bu site genellikle kendi blogunuzdur) daha önce anahtar olarak kullanılmamış olmalıdır. Buna dikkat edilmezse kimi uygulamalarda hata oluşur, kimilerinde ise çakışmalar meydana gelir. Üstelik tüm hazırlıklarınız da çöpe dönüşebilir.

Listelerde üst sıralarda yer alan kelimeler arasından anahtar kelime seçimi yapılırsa makale içerisinde %2-3 oranında kullanım yeterli olacaktır, ama listenin altlarından yapılan kelime seçimlerinde oran %4-5 gibi seviyelere çıkarılmalıdır.

Aşırı anahtar kelime kullanımı içeriğinizin arama motoru standartlarında istenmeyen (spam) seviye olarak görünmesine sebep olabilir.

İçerik Hazırlama

Hazırlayacağınız içerik belirli bir amaca hizmet etmelidir. Yazmış olmak için yazılan makale içerikleri okuyucunun gözüne batacak ve sırıtacaktır. Bu ise takipçi sayısının yüksek olmasını tercih edenler için istenmeyen bir durumdur. Çünkü okuyucu bir kere güvenini yitirirse takibi bırakır.

Yazacağınız makalenin içeriğine hakim değilseniz SEO uyumlu makale hazırlama kavramından önce esasen ilgili makaleye yönelik önceden araştırma yapmanız en doğru yaklaşım olacaktır. Araştırma derken Google’da ilk başta çıkan bir kaç linke bakmak gibi bir ifadeden bahsetmiyoruz. Gerçekten konu ile ilgili detaylı yazılar bulmak, kitaplar okumak, röportaj veya söyleşileri dinlemek, Youtube’dan videolar izlemek ve daha birçok ek alternatifi bir arada kullanmak özgün içerik hazırlayacak seviyeye getirir veya yaklaştırır.

Oluşturulacak özgün içeriklerde 5N1K Yöntemi kullanılabilir. 5N1K sorularının içeriği ve açılımı aşağıdaki gibidir.

Ne                             Konuyu verir.

Neden/Niçin           Amacı verir.

Nasıl                         Yöntemi belirler.

Nerede                     Mekan ve yer kavramlarını belirler.

Ne Zaman               Süre/Süreç kavramlarını belirler.

Kim                           İlgili ve sorumlu kişileri belirler.

Örnek:

Ne                             İnternet Reklamcılığı

Neden/Niçin           Pazarlama ve Satış

Nasıl                         AdWords, Facebook Reklamları, Google Reklamları, vb…

Nerede                     Dijital Ortamlar

Ne Zaman               Günümüzde

Kim                           Web sitesi olan gerçek veya tüzel kişiler

SEO uyumlu makale hazırlama süreci tamamlandığında içeriğin akıcı bir üsluba sahip olması gerektiğinden mutlaka Giriş, Gelişme, Sonuç yaklaşımı olması gerektiği unutulmamalıdır.

İçerik Hazırlama Sonrası Yapılacaklar

Yazının anahtar kelimesinin yeterli sayıda ve doğru yerlerde kullanıldığına eminseniz, ana ve alt başlıklar uygunsa, karakter ve kelime sayıları tutarlıysa, yani diğer bir deyişle yazının bütünü kurallara uygunsa yazınızı tamamladığınızı varsayabilirsiniz. Ancak hala içeriğinizi tam anlamıyla hazırladığınızı düşünmeyin.

Yazınızı tamamladıktan sonra ilk yapmanız gereken şey kısa bir süre yazıdan uzaklaşmaktır. En azından bir saat yazınızla ilgilenmeyin. Böylece beyninizi dinlendirip farklı bir bakış açısı yakalamak için kendinize fırsat yaratmış olursunuz. Bunu yapabilmek için yazacağınız yazıyı son dakikaya bırakmamanız gerektiğini fark etmişsinizdir.

Yazınızın başına tekrar döndüğünüzde ise hemen “sanki başkası yazmış gibi” yazınızı baştan sona okuyunuz. Harf hataları, gramer sorunları, düşük cümleler, anlam kaymaları, eksik kalan konular ve benzeri durumlar varsa bunları düzelterek işe başlayabilirsiniz.

Bu yaklaşımlarla içeriği hazırladıktan ve kontrol ettikten sonra amaca uygunluğu ve anlam bütünlüğü bir kez daha kontrol edilmelidir.

Sıra artık içeriği web sitesinde yayınlamaya gelmiştir. Yayınlama aşamasında sitenin yapısal düzenindeki parametrelerin SEO uyumlu makale hazırlama kuralları ile paralel olmasına dikkat etmeyi unutmayın. Başlık, etiketler, linkler seçilen anahtar kelimelere uygun olmalı, site içi linkler aktifleştirilmeli, görseller siteye yüklenirken alt içerikleri girilip tanımları yapılmalı, makalenin özeti eklenmelidir.

Yayına açıldıktan sonra ise hemen ilgili sayfaya girilip doğru yayınlanıp yayınlanmadığı kontrol edilmelidir. Kontrol işlemini mümkünse birden fazla tarayıcıdan yaparsanız olası hataları yakalayıp çözmeniz daha kolay olacaktır.

Genel Değerlendirme

SEO uyumlu makale hazırlamanın faydaları ile buna ayrılacak zamanın maliyeti karşılaştırıldığında uzun vadede SEO uyumlu makale hazırlama tercihinin büyük farkla önde olduğu görülecektir. Zaten yazarlar da zaman içinde bu yaklaşıma alışacak ve akış doğal hale gelecektir.

Tüm yazılarınızın herkese faydalı olması, takipçilerinizin de çok olması dileğiyle…

Köksal Gürkan

Profesyonel Koç, Eğitmen, PMP

Translate »