PMBOK Kılavuzu DeÄŸiÅŸiklikleri – GiriÅŸ
PMBOK Kılavuzu 7. baskısının geliştirilmesine başlamadan önce, PMI dünya çapında geniş kapsamlı paydaşlarla bu baskının değerini arttırma ve kullanımını geliştirmenin yollarını belirlemek için aktif bir şekilde temasa geçti. Geribildirimler ve elde edilen veriler hep birlikte dört anahtar noktayı vurguluyordu:
- PMBOK Kılavuzunun güvenilirliğini ve ilgi seviyesini koruyun ve arttırın.
- PMBOK Kılavuzunun okunabilirliğini ve kullanışlılığını, içini yeni bilgilerle aşırı şekilde doldurmaktan kaçınarak, iyileştirin.
- Paydaş bilgilerini ve içerik ihtiyaçlarını anlayın ve pratik uygulamayı destekleyen PMBOK Rehberine incelenmiş ek içerik sağlayın.
- PMBOK Rehberinin önceki basımlarının yapısında ve içeriğinde bazı paydaşlar için devam eden bir değer olduğunu kabul edin, böylece herhangi bir değişiklik bu değeri reddetmek yerine geliştirsin.
Buna ek olarak, PMI ve üçüncü taraf araştırmaları, son 10 yılda teknoloji ve yazılımın inovasyon, yeni iş modelleri ve yeni çalışma yöntemlerini yönlendirdiğini göstermiştir. Dönüştürülmüş örgütsel modeller, yeni proje çalışmaları ve ekip yapıları, proje ve ürün teslimi için çok çeşitli yaklaşımlara duyulan ihtiyaç ve çıktılardan ziyade sonuçlara daha güçlü bir odaklanma sağlamıştır.
Bu değişiklikler ve daha fazlası, bir yandan proje yönetiminde kalıcı olan temel kavramları korurken, PMBOK Kılavuzunun devam eden gelişimini desteklemek için bu fırsatı yarattı.
PMBOK Kılavuzunun bu baskısı, paydaş geribildirimi, proje teslimi hakkında araştırmaya dayalı bakış açıları ve küresel proje yönetimi topluluğundaki gönüllülerin katkılarıyla uyumlu değişiklikleri yansıtmaktadır.
Proje Yönetimi Standartlarındaki Değişiklikler
Proje Yönetimi Standardı, 1987’den beri, proje yönetimi disiplini ve iÅŸlevini bir dizi iÅŸ süreci etrafında hizalamıştır. İyi uygulamaları desteklemede etkili olmakla birlikte, sürece dayalı standartlar doÄŸası gereÄŸi kuralcıdır. GeçmiÅŸ basımların iÅŸlem tabanlı yönelimi, proje teslimi hiç olmadığı kadar hızlı geliÅŸirken, tam deÄŸer sunum manzarasını yansıtacak ÅŸekilde sürdürülemez (örneÄŸin; öngörücü, hibrit ve çevik). Bu nedenle, bu baskı, teslimat ortamı boyunca geçerli olan ve çıktıların yanı sıra proje sonuçlarını vurgulayan ilke tabanlı bir standarda geçer.
Standart bir dizi ilke beyanı sunar. Temel ifadeler, proje yönetimi ve onun temel işlevlerinin uygulanması için genel kabul gören hedefleri yakalar ve özetler. İlke beyanları, proje ekiplerinin faaliyet gösterebileceği geniş parametreler sağlar ve prensiplerin amacına uygun kalmak için birçok yol sunar. Standart, bu ilke beyanlarını kullanarak, teslimat ortamındaki tüm projelerin etkin yönetimini yansıtır. Bu değişiklik, geçmiş basımların sürece dayalı yaklaşımıyla uyumu olumsuz etkilemez. Birçok organizasyon ve uygulayıcı, bu yaklaşımı proje teslim yeteneklerini yönlendirmek, yöntemlerini hizalamak ve proje teslim yeteneklerini değerlendirmek için yararlı bulmaya devam etmektedir. Bu yaklaşım bu yeni baskı bağlamında geçerli olmaya devam etmektedir ve bu süreçlerle ilgili içerik PMBOK Kılavuzunun Proje Yönetim Bilgi Birikimi bölümüne kaydırılmıştır.
Bir diÄŸer önemli deÄŸiÅŸiklik, Standart’ın bir parçası olarak deÄŸer sunumuna iliÅŸkin sistemlerin bir görünümüdür.
Güncellenen bu bakış açısı, yönetim projeleri, programları ve portföylerinden birinden, bunları ve diğer iş yeteneklerini kurumsal strateji, değer ve iş hedeflerini ilerletmeye bağlayan değer zincirine odaklanmaya kaymaktadır. Proje teslimi bağlamında, Standart, projelerin sadece çıktılar üretmediğini, ama daha da önemlisi, bu çıktıların nihai olarak organizasyona ve paydaşlarına değer sağlayan sonuçlar elde etmeyi sağladığını vurgular.
6. Baskıdan 7. Baskıya Geçişin Görselleştirilmesi
Aşağıdaki resim PMBOK Kılavuzunun 6. baskıdan 7. baskıya geçişteki değişiminin görsel perspektifini sunuyor:

Standarts Plus™ Dijital İçerik Platformu
Standards Plus™ interaktif dijital içerik platformu, güncel, geliÅŸmekte olan ve gelecekteki uygulamalar, yöntemler, eserler ve diÄŸer faydalı bilgiler hakkında ayrıntılı bilgi sunar. Dijital içerik, proje yönetimi bilgi birikiminin dinamik doÄŸasını daha iyi yansıtır. Proje uygulayıcılarına ve diÄŸer paydaÅŸlara, proje teslimindeki ilerlemelere ve deÄŸiÅŸikliklere daha hızlı uyum saÄŸlayabilecek daha zengin ve daha geniÅŸ bir bilgi ve kaynak yelpazesine eriÅŸim saÄŸlar. Sektör bölümlerine, proje türlerine veya diÄŸer özelliklere dayanan projelerde belirli uygulamaların, araçların, yöntemlerin veya çıktıların nasıl uygulandığını açıklar.
Standards Plus™, PMBOK Kılavuzu Altıncı Baskı’daki girdiler, araçlar, teknikler ve çıktılardan baÅŸlayarak, proje tesliminde devam eden geliÅŸmeyi sürekli olarak destekleyen yeni kaynakları katacaktır.
Standards Plus™ platformunun 2020’nin ikinci çeyreÄŸinde piyasaya sürülmesi planlanıyor.
Kaynak:
Çeviren:
Köksal Gürkan
Profesyonel Koç, Eğitmen, PMP