Etkili Linkedin Profili Oluşturmak

Etkili Linkedin Profili Oluşturmak

İş dünyasının herhangi bir yerinde yer alan kişiler için Linkedin en önemli sosyal medya mecrası sayılabilir. Etkili bir Linkedin Profili oluşturmak ve bu profili doğru yönetmek ise size olukça önemli bir avantaj sağlayacaktır.

LINKEDIN PROFİLİ NEDİR?

2003 yılında yayına açılan Linkedin, iş dünyasındaki kişilerin diğer kişilerle iletişim kurmasını ve bilgi alışverişi yapmasını amaçlayan profesyonel sosyal paylaşım platformudur.

Linkedin üzerinde profil oluşturmak düz bir özgeçmiş sitesinde özgeçmiş oluşturmak gibi düşünülmemesi gereken bir yaklaşımdır. Elbette profilinizi doğru ve tam olarak oluşturursanız özgeçmişiniz detaylarıyla profilinizde yer alır, ancak iyi bir Linkedin Profili özgeçmiş ile sınırlı kalmaz.

İster iş arayın, ister eleman arayın, ister ürün veya hizmetlerinizi daha geniş bir ağa ulaştırmayı hedefleyin, doğru oluşturup yönettiğiniz Linkedin profili aracılığıyla hepsini ve daha fazlasını elde edebilirsiniz.

Öncelikle Linkedin Profili Bireysel veya Şirket olmak üzere ikiye ayrılır. Şahsi hesabınız için tamamen kişisel bilgilerinizden oluşan bir profili oluşturursunuz. Eğer bir şirketseniz bu durumda da bir şirket sayfanız olabilir ve bu da şirket profili olarak görülür.

Elbette kendiniz için Kişisel Linkedin Profili, şirketiniz için de Şirket Sayfası ayrı ayrı oluşturabilirsiniz.

Oluşturduğunuz profiliniz üzerinden farklı kişilere ulaşabilir ve ağınıza ekleyebilirsiniz. Ağınız ne kadar büyürse o kadar fazla kişi ile iletişime geçme şansınız olur.

LINKEDIN PROFİLİ OLUŞTURMA

Linkedin Profili oluşturmak için birinci adım öncelikle e-posta adresinizle kendinize bir hesap oluşturmaktır. Adınızı, Soyadınızı, e-posta adresinizi ve şifrenizi girdikten sonra bir sihirbaz aracılığıyla hızla temel adımları geçebilirsiniz. Aynı zamanda e-posta hesabınıza da doğrulama için bir posta gelir.

Sihirbazın temel adımları ile unvanınız, şirketiniz, öğrenciyseniz öğrenci bilgileriniz gibi önemli bilgileri girersiniz. Fotoğraf ekleyebilirsiniz. İlk bağlantılarınızla temasa geçebilir ve isterseniz mail adresinize kayıtlı kişileri topluca içeri aktarıp bağlantı kurma süreçlerini hızlandırabilirsiniz.

Benim önerim bu adımları otomatik yapmak yerine adım adım öğrenerek kendi kontrolünüzde yapmanız yönündedir. Böylelikle ileride daha iyi bir şekilde kontrolü elinizde bulundurabilirsiniz.

Etkili Linkedin Profili Oluşturmak 1

Baştaki bir kaç adımı geçtikten sonra profilinizin temeli hazırdır. Bundan sonrası tamamen kişisel bilgilerinizi profilinize aktarma sürecinizdir. Ne kadar detaylı giriş yaparsanız daha sonra o kadar anlamlı sonuçlara ulaşırsınız.

Linkedin Profili oluşturma adımlarının buraya kadar olan kısmı en fazla 3-5 dakikanızı alır. Ancak, iş deneyimleriniz, öğrenim bilgileriniz, aldığınız eğitimler, sertifikalarınız, vb… gibi detayları tamamlamanız bilgilerin elinizin altında hazır olmasına, sizin bilgisayarı ne kadar hızlı kullanabildiğinize, zamanınızın müsait olup olmamasına ve diğer başka etkenlere bağlı olarak bir kaç saatten bir haftaya kadar değişebilen bir zamanı bulabilir.

Ayıracağınız zaman size uzun görünebilir ama bunu uzun vadeli bir yatırım olarak görürseniz size katkısını o zaman çok daha iyi anlayabilirsiniz. Doğru yatırımlar her zaman iyi bir getiri sağlar.

LINKEDIN PROFİLİ DETAYLARI

Biraz da profilin detaylarına değinelim.

Profilinizi oluştururken temel dil olarak yapacağınız seçim profilinizin genel ilk görünümünü belirleyecektir. İlk seçtiğiniz dil dışarıdan profilinize ulaşacak kişilerin göreceği dil olaraktır. Buna karşılık, isterseniz farklı dillerde de ek profiller oluşturma imkânınız bulunmaktadır. Hatta istediğiniz kadar farklı dilde alternatif oluşturabilirsiniz.

Farklı dilde profil oluşturmayı düşünüyorsanız önce ilk profilinizi tamamlayın, ardından diğer dillerdeki profillerinize geçin. Birincisini tamamlamadan ikincisini de yapmaya çalışmak zaman kaybı ve olası hatları ikişer kere tekrarlama riski getirir.

Etkili Linkedin Profili Oluşturmak 2

Kendi adıma Türkçe ve İngilizce profiller bana yeterli geliyor. Türkiye’de olmaktan dolayı ilk dili Türkçe seçtim. Ardından da ikinci dil olarak İngilizce profil oluşturdum.

Bir başka önemli adım ise profinizin URL yapısıdır. Linkedin size otomatik olarak aşağıdaki formatta bir URL ataması yapar.

www.linkedin.com/in/adiniz-soyadiniz-1a2b3c4d5

Kolay ulaşılabilirlik açısından profil URL düzenlemesi yapmanız kendi adınıza en önemli detaylardan birisidir. Maalesef bir çok kullanıcı bu durumdan haberdar bile değildir. Önerim aşağıdaki gibi URL şeklinde düzenleme yapmanızdır. Ancak başkası sizden önce bu URL’yi kullandıysa ufak tefek farklılık yapmak zorunda kalabilirsiniz. Bir de URL içerisinde Türkçe karakter olmamasına öze gösterin, çünkü sorun çıkabiliyor.

www.linkedin.com/in/adiniz-soyadiniz

Aşağıda gördüğünüz kalem işareti profilinizdeki alanların içeriklerini düzenleyebilmeniz için tıklamanız gereken kısımdır. Her bir alanın yanında yer alır ve ona tıklayarak detayları düzenleyebilirsiniz.

Etkili Linkedin Profili Oluşturmak 3

Profilinizi detay alanlarına bilgi girmek için “Profil Bölümü Ekle” kısmının altında yer alanların yanındaki artıya tıklamanız gereklidir.

Özgeçmiş, Yetenekler ve Başarılar başlıkları altında üç ana bölümde bilgiler yer alır.

Özgeçmiş kısmında Çalışma Deneyimi, Eğitim ve Gönüllü Deneyimler yer alır.

Her birini tarih sırasına göre son tarih en başta yer alacak şekilde girmeniz en doğru ve alışılagelmiş yöntemdir.

Etkili Linkedin Profili Oluşturmak 4

Yetenekler kısmında kişisel yetkinliklerinizi birer etiket gibi tek tek görebilirsiniz. Daha sonra zaman içinde bağlantılarınız sizin bu yeteneklerinizi onaylayarak size destek verebilecektir. Giriş yaptıktan sonra en başta görünmesini istediğinizi sürükle-bırak yöntemi ile başa taşıyabilir ve sıralamanızı düzenleyebilirsiniz.

Etkili Linkedin Profili Oluşturmak 5

Başarılar kısmında çok sayıda alt başlık yer alır: Yayınlar, Sertifikalar, Patentler, Kurslar, Projeler, Onur ve Ödüller, Sınav Puanları, Diller, Organizasyonlar.

Etkili Linkedin Profili Oluşturmak 6

Her bir alanla ilgili olarak kimlerin görebileceğini de düzenleyebilirsiniz. Bu sayede herkese açık, tüm Linkedin üyeleri, sadece bağlantılarınız veya ağınız görüntüleyebilir.

Etkili Linkedin Profili Oluşturmak 7

Bütün bunların yanı sıra profil fotoğrafınızın yanında yer alan bilgileri güncellemeniz de önemlidir. burada yer alan “Özet” kısmı Linkedin Profili görüntülemede ilk bakılan yerlerden birisidir. Kendinizi en kısa ve en net nasıl anlatabileceğinizi belirleyip bu kısma yazmalısınız.

Fotoğraf demişken, ne kadar profesyonel görünümlü bir fotoğraf olursa o kadar iyi olur. Ne de olsa iş dünyası sizi bu fotoğrafınızla görecek… Çözünürlüğe gelince, önerilen bir referans bulunmamakla birlikte, minimumda 600*600 px ve jpg/png formatlarından birinde olması, dosya boyutunun da çok yüksek olmaması (maks. 500 Kb) iyi olur.

Profil fotoğrafı dışında bir da “kapak fotoğrafı” vardır. Linkedin Profili sayfanızda yer alan bu fotoğrafın seçimi ne kadar profesyonel ve sizi yansıtan bir fotoğraf olursa o kadar etkili olacaktır.

Aşağıdaki görüntü Linkedin Profili sayfanızın tepesinde yer alır ve bir kısma hızla ulaşmanızı sağlar. “Ben” kısmı altından da hesabınızla ilgili detayları yönetebilirsiniz.

Linkedin Profili 8

Tüm bilgilerinizi tamamladıktan sonra artık ikinci ve üçüncü diller için düzenlemelere geçebilirsiniz.

PROFİL OLUŞTURDUKTAN SONRA YAPILACAKLAR

Linkedin Profili oluşturduktan sonraki en önemli adım ağınızı genişletmektir. Bunun için öncelikle tanıdığınız kişileri eklemekle başlayabilirsiniz. Ardından da tanışmak veya ulaşmak istediğiniz kişilerin profillerini bulup bağlantı isteği gönderebilirsiniz.

Bağlantı talebinde bulunurken kısa bir mesajla kendinizi tanıtmak ve niyetinizi belirtmek yerinde bir davranış olarak görülür. Bağlantı kurma şansınızı da arttırır. Çok sayıda bağlantı talebi göndermek, onaylanmayan ve bekleyen bağlantı taleplerinizin sayısının çokluğu sizi spam talep gönderen kişi konumuna düşürebileceğinden taleplerinizi doğru ve yerinde oluşturmanız çok önemlidir.

Elbette size de talepler gelecektir. Sizin de o talepleri hızlıca onaylamanız veya reddetmeniz gerekir.

Ağınız direk bağlantılarınız (1.), onları bağlantıları (2.) ve o bağlantıların bağlantıları (3.) şeklinde üç seviye ile tanımlanır.

Ağınızı genişletmenin yolu 1. seviye kişi sayısını arttırmaktır. Bunun için pek çok farklı yol vardır.

Tıpkı Facebook’ta olduğu gibi Linkedin sayfanızda da bir haber akışı vardır. Bağlantılarınızın paylaşımları veya beğenileri bu haber akışında görülür. Aynı şekilde sizin paylaşımlarınız ve beğenileriniz de diğer kişilerin sayfasında görülür. İyi bir paylaşımda bulunursanız başkalarının ilgisini çeker ve bağlantı kurma şansınız da artar.

Bağlantı kurmanın dışında bir de “Takip” seçeneği vardır. Bağlantı kurmadan o kişinin akışını takip etmeniz mümkündür. Aynı şekilde başka kişiler de sizi takip edebilir. Takipçi sayınızın fazla olması sizin ne kadar önemli (influencer) olduğunuzun da göstergesidir.

Deneyimlerinize istinaden çeşitli yazılar, makaleler yazabilirsiniz ve bunları Linkedin Profili aracılığıyla paylaşabilirsiniz. Gelen beğeniler, başkaları tarafından tekrarlı paylaşımlar, yorumlar kişileri profilinize çekmenin, ağınızı genişletmenin ve bilinirliğinizi arttırmanın önemli yollarından biridir. Eğer bir web siteniz ve bloğunuz varsa, çok etik olmamakla birlikte, yazınızın belirli bir kısmında yarıda keserek bir linkle kendi web sitenize yönlendirebilirsiniz. Bu sayede yazının devamını okumak isteyenler sitenize girerek site trafiğinin artmasını sağlayacaktır.

Bu kadar çalışma yaparken Linkedin Profili sayfanızın güncel olması çok önemlidir. Aynı şekilde yönlendirme yapıyorsanız web siteniz de güncelliğini devam ettirmelidir. Yoksa bütün her şey domino taşları gibi sırayla yıkılabilir.

Paylaşımlarınız ve genel olarak her şeyi güncel tutmanı dışında ağınızla doğru ve sürekli bir iletişimi sürdürmeniz de kritik noktalardan birisidir. İletişimde kalmadığınız bağlantılarınız zaman içerisinde sizi terk edebilir, ihtiyacınız olduğunda uzak kalabilir. Bir saksı çiçeğinin toprağını değiştirmek, suyunu vermek, ışığını ayarlamak gibi bağlantılarınızı da ihmal etmemeniz gerekir. Yoksa Linkedin Profili sadece bir sayfa olmaktan öteye gidemez.

SIKÇA SORULAN SORULAR

Linkedin ile ilgilenen kişilerin (başlarda ben de dâhil) birçoğu sınırlı seviyede bilgiye sahip olduğundan dönüp dolanıp aynı sorularda takılabiliyoruz. Aşağıda bu tip soruların cevaplarını görebilirsiniz.

Linkedin Profilime Kimler Bakmış?

https://www.linkedin.com/me/profile-views/ sayfasından profilinizi görüntüleyenlerin bilgilerini görebilirsiniz. Ancak, ilgili kişi anonim görünme tercihinde bulunduysa bilgilerini göremezsiniz.

Linkedin Profilimi Gizleyebilir miyim?

Yukarıda “Görünürlüğü Düzenle” kısmından da görülebileceği gibi kimlerin profilinizi görebileceğini, hatta tek tek alan bazında düzenlemeleri bile yapabilirsiniz.

Linkedin Profilimi İngilizce yapabilir miyim?

İlk başta belirlediğiniz dil ana profil dilidir. Sonradan farklı dillerde profiller de ekleyebilirsiniz. Detaylarını yukarıda anlattım.

Linkedin Profilimi nasıl silerim/kapatırım?

Görünürlüğü kapatmakla kimsenin bulamamasını sağlayabilirsiniz. Ancak tamamen kurtulmak istiyorsanız o zaman “Ayarlar ve Gizlilik” kısmında “Linkedin hesabınızı kapatma” kısmından kapatabilirsiniz.

Kişileri nasıl bulurum?

Profil sayfanızın üst kısmında yer alan “Arama yap” kısmına aradığınız kişinin adını soyadını yazarak aratabilirsiniz. Gelişmiş Arama kısmından daha fazla detay bilgi girerek aramanızı daha kapsamlı hale getirebilirsiniz.

Profilime kaç kişi ekleyebilirim?

Linkedin bağlantı limiti 1. derece bağlantı olarak 30.000 kişi ile sınırlandırılmıştır. 500 kişinin üzerine çıktığınız anda profilinizde 500+ olarak görülür. Gerçekte varolan kaç kişi olduğunu Ağım kısmından görebilirsiniz.

Linkedin Profilim ile iş bulabilir miyim?

Firmalar iş ilanlarını paylaşmaktadır. Düzgün hazırlanmış Linkedin Profili aracılığıyla ilanı bulup başvur diyerek, hatta word veya pdf halinde özgeçmişinizi de ekleyerek ilana başvurabilirsiniz. Elbette bu başvuru iş bulmanızı garantilemez, ancak en azından size bir fırsat yaratır. Ne kadar çok size uyan ilana başvurursanız o kadar şansınız artar.

Linkedin Profilim ile eleman bulabilir miyim?

Eğer şirketinize eleman arıyorsanız ve bir iş ilanı oluşturursanız başvuruları alıp değerlendirerek aralarından uygun birisini bulma olasılığınız her zaman vardır.

Linkedin Premium Üyelik nedir?

Linkedin de bir gelir modeli olarak bir takım özelliklerini sadece ücretli olarak sunmaktadır. Her ne kadar birçok özelliği ücretsiz olarak kullanılabilse de örneğin ücretsiz kullanımda profilinizi görüntüleyenlerin hepsini göremezsiniz. Ayrıca bağlantınız olmayan kişilere direk mesaj gönderemezsiniz. Ama ücretli versiyonlarında bu ve benzeri bir takım özelliklere erişim hakkınız olur. Premium olarak geçen ücretli versiyonun kullanıma göre farklı çeşitleri de vardır. Bunları kendiniz inceleyip ihtiyaçlarınıza göre değerlendirebilirsiniz.

Linkedin Profili oluşturmak için destek veriyor musunuz?

Yazımda anlattıklarım sizin için oldukça yeterli gelecektir. Yine de danışmanlık, mentorluk gibi profesyonel desteklere ihtiyaç duyarsanız her zaman bana ulaşabilirsiniz. Beklentinize göre özel bir çözüm oluştururuz.

Köksal Gürkan

Profesyonel Koç, Eğitmen, PMP

Translate »