Ekip Çalışması 101

Ekip Çalışması 101

Kitap Özetleri: Ekip Çalışması 101

John C. Maxwell

Arıtan – 2010 (1. Basım)

Kimi zaman ilgilendiğimiz bir konuda “her şeyi içersin, hiç bir şeyi atlamasın, hap gibi olsun, çözüm önersin, kısa olsun, sıkmasın, anlaşılır da olsun” diyerek aradığımız kitaplar, videolar, eğitimler olur. Ama maalesef bir türlü denk getiremeyiz. Ekip Çalışması 101 kitabı tam da bu tanıma uyan bir kitap olmuş.

Kitap sadece 116 sayfalık, incecik, derli toplu, okuması kolay, konuyla ilgili hemen her şeyi içeren, hap gibi bir kitap… Yazarı John C. Maxwell de konuya giriş niteliğindeki bu kitabı tam da bu amaçla yazmış.

Bölümler

“Diğer kitaplarımda detayları uzun uzun anlatıyorum” diyerek burada sade, kısa ve odaklı bir anlatımı tercih etmiş. Giriş seviyesinde ve detaylarına girmiyorum dese de kitabın neredeyse her satırında oldukça anlamlı bilgiler paylaşmış.

Ekip Çalışması 101 kitabına alt başlık olarak “Her Liderin Bilmesi Gereken Şeyler” ismini vermiş. Kitabı okuduğunuzda gerçekten bunun ne kadar doğru olduğunu siz de fark edeceksinizdir.

Kitabı temel olarak iki kısımda ele almış. İlk kısımda “Ekip Çalışmasının Gücü” başlığı altında dört alt bölümde ekip çalışmasının önemini, iyi bir ekip çalışmasının nasıl olması gerektiğini, ekibin hayallerini nasıl gerçekleştireceğini ve nasıl uzun ömürlü bir ekip olacağını anlatmış.

Bu anlatımlar sırasında konuları anlatırken farklı kişilerin gerçek deneyimlerimden alıntılar yapmış. Ayrıca bazı konularda daha da anlamlı hale getirmek için konunun temel maddelerini paylaşıp bunları açıklamış. Örneğin bireysel başarının önemini anlatıp bunu takımlara bağlamış.

Kitabın ikinci kısmında ise “Ekip Çalışmasının Dinamiği” başlığı altında altı alt bölüm var. Ekibin yapısından ekipteki zayıf elemanlara, takım oyuncusu olmaktan takımla başarıya ulaşmanın yollarına, takımın enerjisine değinmiş.

Düşüncelerim

Kitapta çok da anlamlı bulduğum kritik ifadelerden bir tanesi “takım sezgisi” oldu. Etkin bir takım liderinin, hatta başarılı takım üyelerinin bu sezgiye sahip oldukları, işin bütünsel yapısının ne olduğu gibi önemli bir ayrıntıyı açıklamış.

Takım Koçluğu ekiplerin daha iyi hale gelmesini sağlayacak önemli bir araçtır. Bu kitap takım koçluğu açısından da alternatif gelişim fikirleri verecek bir kitap diye düşünüyorum.

Kitabın önsözündeki açıklamasını özellikle sona bıraktım. Önsözde paylaştığı açıklamalar ne yaptığını, neden yaptığını, yaptığının ne olduğunu, kimlerin bundan yararlanacağını o kadar net açıklamış ki bu kadar kendinden emin bir ifadeyi kolay kolay başka bir yerde bulamazsınız.

Kitap özetlerini paylaşırken genelde kitabın kısa başlıkları ile genel niteliğine değinerek yapıldığını söyleyebilirim. Ancak konu bu kitap olunca özetinin aslında kitabın kendisi olduğunu söylemek yanlış olmaz.

Tıpkı alt başlığında olduğu gibi gerçekten “her liderin” ve lider adayının okuması, arşivinde yer alması, sıklıkla referans için dönüp bakması gereken bir kitap diyebilirim. Keşke ilgilendiğim tüm konularda bu kadar sade özet içeren ve temel bilgileri aktaran kitaplar olsa…

Köksal Gürkan

Profesyonel Koç, Eğitmen, PMP

Translate »